вторник, 10 января 2017 г.

Науково-дослідна робота



Управління освіти і науки виконкому Криворізької міської ради
Комунальний заклад «Інноваційно-методичний центр»
Відділ освіти виконкому Дзержинської районної у місті ради

«Вплив скарифікації на прискорення
проростання насіння»

Роботу виконав:
учень 7-Б класу
Криворізької загальноосвітньої
школи –інтернат І-ІІ ступенів № 1
Канівець Максим
Керівники:
Буткєєва Н.А.- вчитель біології
КЗШІ І-ІІ ступенів № 1
Ривкіна К.Є.- вчитель біології
КЗШІ І-ІІ ступенів № 1

Кривий Ріг – 2016 рік


ПЛАН
ВСТУП…………………………………………………………………………….3
РОЗДІЛ І (теоретична частина) Скарифікація як ефективний метод обробки насіння……………………………………………………………………………5
1.1.         Визначення скарифікації насіння як прийом адаптивної технології злакових культур…………………………………………………………...5
1.2.         Основи скарифікації………………………………………………….......6
РОЗДІЛ ІІ (практична частина) Визначення  впливу скарифікації на проростання насіння………………………………………………………………8
2.1. Вплив скарифікації на проростання насіння пшениці…………………..8
ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...13
Список використаної літератури ……………………………………………..14
ВСТУП
Останнім часом для більшості сільськогосподарських підприємств, незалежно від місця їхнього розташування, важливого економічного значення набувають фактори якості зерна вирощуваної продукції. Так, ціни на зерно, а отже і рентабельність підприємств, значною мірою визначаються не лише врожайністю, а й показниками якості врожаю.
Якість продукції рослинництва залежить від сукупного поєднання багатьох погодно-кліматичних, ґрунтових та технологічних факторів. Для успішного регулювання та підвищення якості зернової продукції необхідно ретельно розібратися у процесах, які відбуваються у рослинах у різні фази їхнього росту й розвитку з метою подальшого їх регулювання.
Лише за умови дотримання певних технологічних вимог економічна важливість проблеми якості рослинницької продукції має аргументовані підстави успішного вирішення. Тому на сьогодні вирішення цієї проблеми є дуже актуальною.
Тема: вплив скарифікації на прискорення проростання насіння
Мета: дослідження впливу абразивної, хімічної, термічної скарифікації на проростання насіння
Об'єкт дослідження: насіння пшениці
Предмет дослідження: властивості насіння пшениці після застосування методик проведення скарифікації

РОЗДІЛ І. Скарифікація як ефективний метод обробки насіння
1.1.         Визначення скарифікації насіння як прийом адаптивної технології злакових культур
В сільському господарстві важливого економічного значення набуває не тільки врожайність зерна, але і його якість. Однією з причин невдач при обробці насіння злакових культур є його низька польова схожість, яка обумовлена твердонасінністю. Тому пошук способів підвищення польової схожості насіння злакових культур має важливе економічне значення – 25 % посівних площ припадає на злакові культури.
Проростання насіння,яке знаходиться у фізичному спокої дуже утруднене, тому що насіннєва оболонка є водонепроникною. При пророщуванні зернових культур значна частина їх тривалий час не проростає,залишаючись в твердому стані. Як відмічають вчені,таке насіння характеризується повним спокоєм,так як блокована перша фаза проростання насіння – набухання.
   Для прискорення процесу проростання насіння застосовують метод скарифікації.
   Скарифікація – поверхневе ушкодження твердих оболонок насіння для прискорення його проростання.  Існує скарифікація природна та механічна.
1.2.         Основи скарифікації
Насіння різних рослин мають насіннєву оболонку неоднаковою товщини. Лісовий горіх – товсту шкарлупу, а гарбуз – легку плівку. Товщина і щільність насіннєвої оболонки обумовлені специфікою розмноження представників флори, наприклад, щоб насіння не проросло передчасно, або не загинули в шлунку птахів, що харчуються ягодами того чи іншого рослини. У першому випадку, руйнування оболонки відбувається під дією ґрунтових мікроорганізмів, у другому – під впливом шлункового соку пернатих. Руйнування насіннєвої оболонки також відбувається при чергуванні негативних і позитивних температур (заморожування і відтавання). Але природна скарифікація – процесс досить тривалий, тому вчені запропонували кілька способів для її прискорення, наприклад: механічна скарифікація насіння.
Так, залежно від розміру насіння, використовують кілька методик проведення скарифікації: абразивна обробка - перетирання з твердим сипучим матеріалом (абразивом), обточування, надпилювання,тощо.
Абразивна обробка здійснюється в спеціальних апаратах-скарифікаторах (використовуються для скарифікації насіння), що обертаються з високою швидкістю в барабанах, в які засипають насіння в суміші з абразивом (кварцовий пісок).
Насіннєву оболонку без видимого стику можна дряпати алмазним над фільком, пилочкою для нігтів, потерти наждачним папером тощо.
Є також хімічна скарифікація насіння.
Під хімічною скарифікацією мається на увазі руйнування органічного матеріалу насіннєвої оболонки під впливом агресивних рідин, як правило, сірчаної кислоти. Багатьом відомо, що,якщо капнути кислотою на папір або тканину, то матеріал через час стає крихким ("розлазиться"). Аналогічно кислота діє і на насіннєву оболонку, яка стає рихлою, відкриваючи доступ повітря і вологи до насінного зародка.
Термічна скарифікація насіння передбачає почергове занурення насіння в окріп і в крижану воду. В результаті перепаду температур тверда оболонка лопається.

РОЗДІЛ ІІ. Визначення  впливу скарифікації на проростання насіння
Практична частина
Тема:вплив скарифікації на прискорення проростання насіння
Мета: перевірити вплив дії різних методів скарифікації на проростання насіння пшениці
Обладнання та матеріали: пшениця,фільтрувальний папір, чашки Петрі, окріп,концентрована сірчана кислота
2.1. Вплив скарифікації на проростання насіння пшениці
Хід роботи
У чотири чашки Петрі поклали змочений у воді фільтрувальний папір.
Для дослідів брали насіння пшениці середнього розміру приблизно однакових між собою,тому що при механічній обробці більш крупні зерна пшениці пошкоджується сильніше і втрачають свою життєздатність.
У першу чашку Петрі заклали 100 зерен пшениці,оброблені окропом з подальшим охолодженням у воді при температурі + 2 °С, після чого насіння підсушували.
У другу чашку Петрі заклали 100 зерен пшениці,які обробили концентрованою сірчаною кислотою,після чого промили та підсушили.
У третю чашку Петрі заклали 100 зерен пшениці,які протягом 30 хвилин струшували у пляшці.
Четверта чашка Петрі –контроль. Заклали 100 зерен пшениці без обробки.
Дослід був розпочатий 14 березня 2016 року.
21 березня 2016 року – була здійснена контрольна перевірка проростаючого зерна,яка показала, що в першій чашці Петрі при обробці насіння окропом (режим 2 секунди) показник схожості відповідає – 91 %.

В другій чашці Петрі, у якій знаходилось зерно, що було оброблено концентрованою сірчаною кислотою протягом 30 хвилин, де показник схожості відповідає - 86 %.
В третій чашці Петрі зерна були механічно оброблені (струшували 30 хвилин у пляшці). Показник схожості відповідає -72 %.

В четвертій чашці Петрі – контроль, показник схожості відповідає – 52 %.
ВИСНОВКИ
У зв’язку з тим, що у сільському  господарстві  з'явилася проблема низької продуктивності насіння, а саме його схожості, вченими було запропоновано метод обробки насіння для підвищення врожайності сільськогосподарських культур, який називається методом скарифікації. Нами було проведено дослід для того, щоб перевірити вплив дії різних методів скарифікації на проростання насіння пшениці. Дослід був проведений з  14 березня 2016 року по 21 березня 2016 р.
У результаті проведеного експерименту було отримано наступні дані:при обробці насіння окропом схожість насіння дорівнювала 91 %, обробка сірчаною кислотою – 86 % і механічна –  72 %, тоді як контроль –   52 %.
Тому, можна зробити висновок, що найбільш ефективними методами скарифікації, що впливають на пророщення насіння пшениці є обробка за допомогою окропу та сірчаної кислоти.
Застосування методів скарифікації можна використовувати при невеликих партіях насіння.


Список використаної літератури
1.    Довнар И. А. Приемы оптимизации технологии возделывания семян пшеницы (Galega orientalis Lam.): Дисс. …канд. с.-х. наук. – Жодино, 2003. – 153 с.
2.    Иванова И. А. Морфофизиологическая характеристика семян Baptisia australis (L.) R. Br. // Биология семян интродуцированных растений. - М.: Наука, 1985. – 157 с.
3.    Методические указания по проведению исследований в семеноводстве многолетних трав / ВНИИ кормов им. В. Р. Вильямса. - Москва, 1986. – 135 с.
4.    Николаева М. Г., Разумова М.В., Гладкова В. Н. Справочник по проращиванию покоящихся семян. – Ленинград: Наука, 1985. - 348 с.
5.    Попцов А. В. Биология твердосемянности. - М.: Наука? 1976. – 157 с.
6.    Черник В. Ф. Морфофизиологические особенности прорастания семян Galega orientalis Lam. (Fabaceae): Депонированная рукопись. - Минск, 1992. – 16 с.

Комментариев нет:

Отправить комментарий